menu
Asoprovac CatalunyaActualidad
Asoprovac celebra una jornada sobre la nova PACAsoprovac celebra una jornada sobre la nova PACAsoprovac celebra una jornada sobre la nova PAC
Actualidad

Asoprovac celebra una jornada sobre la nova PAC

Compartir

El passat 11 de novembre Asoprovac va celebrar, juntament amb l'Associació de ramaders d'Alcarràs, una jornada amb l'objectiu de conèixer els detalls lligats a la nova PAC.  L’alta afluència de gent va evidenciar la inquietud que genera la PAC 2023-27. El president de la nostra associació, Ricard Gòdia va obrir la jornada exposant com el sector boví ja va patir l’impacte de la PAC en el període de transició amb els canvis introduïts en els requisits de pasturatge. El procés de conversió de drets, i el desoïment de la petició del sector amb la no aplicació de cap ecorègim ramader, porta a què el sector perdi la xarxa de protecció davant situacions conjunturals com l’actual, amb uns costos disparats que doblen les necessitats de circulant i provoquen la descapitalització de les nostres empreses.

 

Valentí Marco, subdirector general de Gestió i Control d’Ajuts Directes, va exposar explicar com la limitació d’un únic pla estratègic estatal dona poc marge a les comunitats autònomes i va fer un resum de les principals novetats. La reducció de regions i el procés de conversió perjudiquen el valor dels drets dels ramaders, que veuen retallat els imports per adequar-se al valor mig regional. Marco va destacar la potenciació dels ajuts a joves i dones i l’increment del valor dels drets per a les primeres hectàrees per afavorir les explotacions petites i mitjanes. Un dels principals canvis és el fet que els eco-règims passaran a ser voluntaris i caldrà triar-ne un per acollir-se. Laura Dalmau, subdirectora general de Planificació Rural, va exposar les mesures contemplades en el marc del segon pilar de la PAC, ara emmarcades en el pla estatal i com la majoria  es prorrogaran. Pel que fa als ajuts Next Generation, mesures com la gestió de dejeccions es convocaran de nou al 2023.

 

La jornada va ser clausurada per Ramon Armengol, president de la COGECA, qui va exposar el canvi de prioritats a Europa davant un escenari de guerra.  Malgrat els preus de la carn siguin històrics, uns costos disparats continuen posant en perill un sector ramader d’una UE que ha disminuït gairebé un 8% la producció. Armengol va apuntar que la carn de boví és apreciada com a producte gourmet malgrat s’enfronta a nombrosos reptes als que caldrà adaptar-se com és la Directiva d’emissions o  la reducció d’antibiòtics, remarcant que des del sector hem de buscar la nostra veu a Europa per tal de contrarestar pressions d’organitzacions que volen legislar sobre la nostra producció malgrat desconèixer la nostra realitat.