menu
Asoprovac CatalunyaActualidad
Beefmetareduction, el projecte per reduir emissions
Actualidad

Beefmetareduction, el projecte per reduir emissions

Compartir

Reduir les emissions de metà dels vedells d’engreix és un dels objectius que el sector s'ha fixat. El projecte Beefmetareduction cerca com fer-ho mitjançant l’ús de greixos rics en àcids poliinsaturats i la millora de l’eficiència productiva amb la incorporació d’enzims en la dieta.

L’activitat ruminal és l’origen de la generació de metà per part de l’animal, de manera que la inhibició del procés de fermentació en rumen en pot ser un aspecte clau. Amb aquest objectiu s'estan treballant dues estratègies en paral·lel, consistents en l’increment de la disponibilitat ruminal de greix, i l’ús d’additius. Alhora, es cercaran substituts a l’oli de palma com son olis de colza, gira-sol, subproductes de proximitat o productes alternatius propers (camelina, oli d’insectes o algues).

En una tercera fase es podran quantificar les emissions in vivo de cadascuna de les estratègies escollides en base a dades reals de camp, i es podran elaborar unes pautes de formulació i fabricació de pinso per a la reducció d’impacte ambiental.

Malgrat el sistema de producció del boví d’engreix a Catalunya no és un gran generador de metà pel fet de ser molt eficient en la seva transformació, encara hi ha marge de millora, i la tecnologia disponible actualment permetrà estimar-ne les emissions en granges.

Asoprovac Catalunya coordina aquest projecte liderat per NANTA, en el que hi participen també Bonarea i SINUAL amb  l'IRTA com a soci tecnològic. Part de la difusió anirà a càrrec del comunicador científic Joan Grivé @sirjoan (a la foto amb la investigadora Lourdes Llonch de l'IRTA).

Aquest és un projecte finançat a través de l'Operació 16.01.01 de Cooperació per a la innovació del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022.