menu
Asoprovac CatalunyaActualidad
El boví de carn s'enfronta a nombroses incerteses
Actualidad

El boví de carn s'enfronta a nombroses incerteses

Compartir

El 2023 es preveu que serà clau per al sector, en el que uns mals resultats poden acabar suposant el tancament de granges per la impossibilitat de fer front a una conjuntura econòmica extremadament complicada. L'encariment de costos de producció, principalment d'alimentació, està provocant la descapitalització de les explotacions ramaderes, i a això s’hi suma la incertesa en l’abastiment de cereals per la guerra d'Ucraïna junt a la situació d’excepcionalitat per una sequera que de no revertir-se condicionarà l'accés a cereals i oleaginoses per al nostre bestiar.

El boví català, que fins fa dos anys  disposava dels ajuts PAC com a xarxa de protecció davant d’aquest tipus de fluctuacions, ha patit una dràstica caiguda d'ingressos de la PAC, havent deixat d'ingressar al voltant de 9 milions d'euros. Aquesta retallada ha afectat en molta menor mesura a altres comunitats autònomes les quals han pres decisions polítiques de clar suport al sector. En aquest sentit, s’ha alertat a l’Administració sobre la necessitat de posicionar-se al costat del boví si no volem que el territori perdi teixit ramader i tota l’activitat econòmica que es genera al seu voltant.

A tot això, s'hi afegeixen els nombrosos reptes als que ha de fer front el sector a curt termini, com és l’adaptació al Pacte Verd europeu, que aborda la neutralitat climàtica per al 2050 o el 55% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle al 2030, que implicaran mesures per incrementar la sostenibilitat mitjançant inversions en maneig i tecnologia, compostatge i renovables entre d’altres. Cal per tant el suport incondicional del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) de la Generalitat de Catalunya per donar accés als ajuts que s’habilitin en aquesta direcció.

Aquests assumptes han estat tractats a la reunió bilateral que Asoprovac ha mantingut amb la directora general de Producció Agrària i Ramadera, Elisenda Guillaumes, i les subdirectores de Ramaderia i d'Agricultura, Mercè Soler i Neus Ferrete.

Com a nota positiva s’ha abordat el bon estatus sanitari del boví i en el qual cal continuar treballant i s’ha fet èmfasi en les nombroses normatives reguladores, i sobretot la nombrosa burocràcia, que encareixen de manera important l’activitat ramadera. El DACC s'ha compromès a estudiar totes aquelles mesures a l’abast per tal d’oferir a un sector que és estratègic per al país, un horitzó de continuïtat.