menu
Asoprovac CatalunyaActualidad
El boví debat amb el DACC els reptes ambientals
Actualidad

El boví debat amb el DACC els reptes ambientals

Compartir

Aquesta setmana membres de la Junta d’Asoprovac han mantingut una reunió amb la Subdirectora d’Agricultura del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC), Neus Ferrete, el Cap del Servei de Sòls, Josep M Virgili, i dues responsables del mateix servei, en la que s'ha debatut sobre diferents apectes medi ambientals que afecten al sector boví. 

S'ha debatut sobre les principals línies que marcaran la normativa que substituirà el Decret 153/2019 de gestió de la fertilització i de les dejeccions ramaderes. Asoprovac ha presentat un seguit de propostes i s'ha valorat positivament l'agilitació dels tràmits en l'obtenció del registre Sandach i la  flexibilització d'aspectes com el Nitrogen de referència o de mesures aplicades en ramaderia de muntanya. També s'està treballant en ajustar les taules actuals d'excreció de nitrogen i volum generat a la realitat, tenint en compte que el sector boví treballa cada dia amb una millor eficiència i sostenibilitat.

Pel que fa a l'important paper que les emissions juguen en la fermentació entèrica i en la gestió de les dejeccions ramaderes, des d'Asoprovac s'ha exposat la participació en diferents projectes per la reducció i quantificació d'emissions tals com el Grup Operatiu amb l'Irta Beefmetareduction o el projecte europeu Life Carbon Farming. En la trobada es van posar en relleu els avantatges que suposa realitzar compostatge tant a nivell de granja o de manera col·lectiva, atès que permet reduir emissions i tancar el cicle demostrant el paper clau que té la ramaderia en una economia circular. 

El president d'Asoprovac Catalunya, Oriol Canal va explicar l'aposta del sector per fer millores en matèria de sostenibilitat i la necessitat de disposar de suport econòmic a aquest tipus d'inversions, reclamant també un marc jurídic estable i una estratègia sòlida per avalar al sector boví com a part de la solució en el repte ambiental.