menu
Asoprovac CatalunyaActualidad
El sector reivindica els seus esforços en sostenibilitat a la XXV Jornada tècnica del boví de carn d'AlcarràsEl sector reivindica els seus esforços en sostenibilitat a la XXV Jornada tècnica del boví de carn d'AlcarràsEl sector reivindica els seus esforços en sostenibilitat a la XXV Jornada tècnica del boví de carn d'AlcarràsEl sector reivindica els seus esforços en sostenibilitat a la XXV Jornada tècnica del boví de carn d'Alcarràs
Actualidad

El sector reivindica els seus esforços en sostenibilitat a la XXV Jornada tècnica del boví de carn d'Alcarràs

Compartir

Més de 300 persones van participar en la jornada d'enguany que va tenir el medi ambient com a tema central.

El president de l'ARB d'Alcarràs, Carlos Ribot, va ressaltar la professionalització del sector reclamant mesures sempre amb base científica, mentre que el vicepresident d'Asoprovac Catalunya, Oriol Canal, va destacar la criminalització injusta a la que ha estat sotmés el sector per diferents organismes públics, tot i que actualment hi ha un consens científic sobre el paper vital de la ramaderia en qualsevol ecosistema. Les nombroses inversions com el cas del compostatge, demostren que som part de la solució malgrat va recordar que sense sostenibilitat econòmica no hi ha sostenibilitat medi ambiental.

La metereòloga de TVE, Núria Seró, va obrir les ponències exposant greus evidencies de canvis en el clima registrats a la darrera dècada i com anem cap a un clima àrid que tindrà efectes en els animals com l'increment de vectors, situacions d'estrés tèrmic i, per tant, caigudes de rendiment. 

Sens dubte la sostenibilitat i l’adaptació del boví a les noves exigències d’emissions és un dels principals reptes als que haurà de fer front el sector. En va parlar Javier López, gerent de Provacuno que va anunciar l'estudi fet de cicle de vida de les nostres produccions demostrant que som més eficients que en altres zones del món. La interprofessional també ha realitzat estudis d'impacte de noves normatives que es volen imposar com el Reglament de deforestació o els canvis en el transport d'animals. D'altra banda, la investigadora del programa de remugants de l'IRTA, Maria Devant va exposar els reptes als que haurem de fer front a causa del nou clima: la manca de palla en la cria dels remugants, la recerca d'ingredients alternatius a la soja o l'oli de palma o la major presència de micotoxines en els pinsos. 

Leonor Algarra, subdirectora general de producció ramadera del MAPA va plantejar les properes obligacions en matèria de Millors Tècniques Disponibles (MTD) i reducció d'emissions en granja assenyalant que en la reglamentació del sector guanyen pes altres ministeris com el de Transició Energètica.

Finalment, Matilde Moro, directora d’Asoprovac, va plantejar l'allau de reglamentacions a la que s'ha sotmès al sector en els darrers anys i la preocupació per la caiguda de cens de vaques a Espanya i a tota la UE. Va posar de relleu el compromís del sector amb la sostenibilitat mitjançant projectes centrats en aquesta temàtica i com el sector podria arribar a entrar en el mercat de crèdits de carboni com a captador d'aquest element.

La jornada va ser clausurada per Joan Godia, director general d'Empreses Agroalimentàries, que va explicar les iniciatives del Departament d'Acció Climàtica (DACC) en el marc del Pla Estratègic de l'Alimentació a Catalunya (PEAC).