menu
Asoprovac CatalunyaActualidad
Les exportacions de bovins i els reptes d'un comerç estratègic
Actualidad

Les exportacions de bovins i els reptes d'un comerç estratègic

Compartir

Asoprovac Catalunya celebra el proper dijous 30 de novembre una nova edició de la jornada anual al Port de Tarragona sobre l’exportació d’animals vius.

Enguany es debatrà sobre els nous  reptes que afectaran el comerç d’animals vius. En primer lloc, el Reglament de desforestació, que entrarà en aplicació a final de 2024, i que implica al boví afegint nous tràmits burocràtics. D’altra banda, el proper mes de desembre, és prevista la publicació d’una proposta de la Comissió Europea sobre benestar en el transport, que és motiu de preocupació per les limitacions que pot implicar en els moviments d’animals, en aplicar nous requisits quant a densitats, temperatures o durada de tots els tipud de moviments de bovins.

El transport d'animals, i en especial via marítima, es troba en el punt de mira dels legisladors europeus, sovint condicionats més per percepcions que per evidències científiques, atès que aquest es realitza sota el monitoratge de condicions de temperatura humitat, accés il·limitat a aigua i menjar i espai suficient per al benestar. En aquest sentit, el sector boví ha realitzat importants esforços i continua treballant per a introduir millores i minimitzar possibles situacions d'estrés. 

Cal tenir en compte la gran demanda per part de països tercers de l’arc mediterrani, que alhora contribueix de manera positiva en la balança comercial agroalimentària. Des d’Asoprovac es reivindica la necessitat de potenciar el Port de Tarragona per la seva ubicació privilegiada de proximitat a zones de producció ramadera i als mercats de demanda, minimitzant el temps de trajecte. En cas de que s’arribés a prohibir aquest transport es continuarà realitzant des d’altres orígens no europeus en unes condicions molt pitjors.

La jornada comptarà amb la participació del consultor Manuel Lainez, de Lainez Biotrends exposarà les particularitats de la normativa de desforestació i en una segona part, una persona representant del MAPA, Matilde Moro, d'Asoprovac; José Luís Guarga de la Delegació del Govern a Catalunya i Pedro Bernal, del Port de Tarragona debatran sobre els nous requeriments de benestar i les seves possibles conseqüències. L’esdeveniment serà clausurat per Simón Pérez,  secretari general de la Delegació del Govern a Catalunya, que ha refermat el compromís del govern per millorar els serveis oficials als operadors del Port de Tarragona.

Consulteu el Programa 

Inscripció