menu
Asoprovac CatalunyaActualidad
Millorar l’entesa entre ramaders i carnissersMillorar l’entesa entre ramaders i carnissersMillorar l’entesa entre ramaders i carnissers
Actualidad

Millorar l’entesa entre ramaders i carnissers

Compartir

La carnisseria és el millor punt d’informació per al consumidor, i per això cal millorar la comunicació entre carnissers i ramaders, amb l’objectiu de poder explicar tot el procés de cria i el valor de la carn de boví que s’ofereix al comprador. Aquesta és una de les conclusions de la jornada que s’ha celebrat a Barcelona entre aquests dos segments de la cadena alimentària, organitzada per Asoprovac Catalunya i el Gremi de Carnissers, Xarcuters i Aviram de Barcelona i comarques.

En aquest sentit, Cristina Massot, Subdirectora General d’Indústries i Qualitat Agroalimentàries del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, que ha fet la cloenda de l’acte, ha apuntat que “falta comunicar millor. El pas final d’informar al consumidor l’ideal és que el faci un carnisser/a i no l’etiqueta d’una safata. Per això, la interacció amb el productor de vacum de carn és essencial i prioritària”.

En la trobada s’han pogut analitzar els principals entrebancs que es troben les diferents parts, en el cas dels ramaders, s’ha apuntat l’important increment de costos de producció en els darrers dos anys i la sobrecàrrega que suposen els nombrosos tràmits burocràtics que cal fer diàriament.

Tothom ha coincidit en l’important paper que juga la venda al detall com a prescriptors de la carn, i del fet que necessiten apropar-se a la ramaderia per disposar de tota la informació i poder transmetre quin ha estat el procés de cria de l’animal.

El sector s’ha mostrat d’acord en la necessitat de fer esforços conjunts per remuntar el consum d’una carn que és essencial en totes les etapes, en el creixement, en dones per evitar la pèrdua de ferro, i en gent gran per mantenir el to muscular. Així mateix, s’ha evidenciat amb la recent revisió a l’alça de les recomanacions de proteïna animal en dietes de renom com la dieta Lancet.

També s’han posat en relleu recents publicacions científiques que evidencien el paper clau de la ramaderia en la circularitat de tot el sistema agroalimentari i la injusta criminalització de la ramaderia i la carn.  

El vice-president d’Asoprovac Catalunya, Oriol Canal, ha ressaltat en la seva intervenció que “la tecnologia permetrà al consumidor curiós conèixer d’on ve el producte que compra”. I ha finalitzat dient que cal una major traçabilitat visual a l’hora de vendre la carn de vedella.

Per la seva part, el president del Gremi de Carnissers, Xarcuters i Aviram de Barcelona i comarques, Antoni Gálvez, ha assenyalat que “hem de tenir connexió directe amb els ramaders,  per tenir el màxim d’informació,  doncs som la darrera baula abans d'arribar al consumidor final. Som els seus carnissers/eres de capçalera i ningú  millor que nosaltres per explicar-los què i com es produeix al nostre país.”