menu
Asoprovac CatalunyaActualidad
Un miler de científics posen en valor el paper de la ramaderia
Actualidad

Un miler de científics posen en valor el paper de la ramaderia

Compartir

La declaració de Dublín és una crida a equilibrar els discursos entorn el sistema alimentari incloent-hi la salut i el medi ambient. Aquesta setmana ha tingut lloc a Brussel·les la presentació de les bases d’aquest document que recull conclusions relatives a l’important paper de la ramaderia i que ha estat signat per gairebé un miler de científics de tot el mon.

El document situa la ramaderia com a part irreemplaçable en la circularitat del sistema agroalimentari. Diversos científics han debatut sobre el lamentable malentès en el que es troba immers el sector ramader i carni fruit de la manca d’atenció que s’ha posat als criteris científics abans d’extreure conclusions que en la majoria dels casos han tingut un clar biaix animalista.

Entre d'altres arguments, s'apunta a la inviabilitat de produir només conreus vegetals, ja que per cada kg de producte comestible es generen de 3 a 5 kg de biomassa que es malbarataria al no ser aprofitada per a l’alimentació animal, tal com actualment succeeix, permetent la circularitat del procés.

Es posa èmfasi també en l’equívoc d’assenyalar els animals com a agents contaminadors tenint en compte que la ramaderia no incorpora més gasos d’efecte hivernacle al sistema, sinó que la seva contribució forma part del cicle.

I que succeeix amb les recomanacions nutricionals? aquestes no tenen  en compte el paper negatiu dels ultraprocessats vegetals en els estudis nutricionals, ni en les recomanacions de dieta, quan en realitat és un risc molt més elevat per les aportacions altes de sal i sucres. 

Pel que fa a la dieta Lancet, aquesta s’ha actualitzat amb un increment del percentatge de productes d’origen animal ja que es van preveure deficiències en els càlculs originals. Es lamenta que no s'hagi corregit cap estudi, quan no s'ha pogut evidenciar el risc de mort amb dietes riques en carn, ni es mencioni l’evident risc de patir greus deficiències i malnutrició quan el seu consum manca ni el risc de mort en consums excessius de calories. L’evidencia de com la carn i els productes lactis aporten més beneficis que riscos hauria de ser la base de totes les recomanacions de dieta planetària, atès que existeixen clares evidencies de la relació entre el consum de carn i un millor rendiment acadèmic. 

Experts en economia global apunten l’efecte de la manca de proteïna animal en les poblacions, algunes de les quals, mal denominades vegetarianes, ho són per la manca d’accés a una nutrició equilibrada, un fet que caldria abordar en tots els debats sobre el tema per posar en valor el paper de la ramaderia en l'equilibri de la dieta però també del planeta.